Wednesday, September 24, 2008

Cinta Ramadhan 6 : Kemenangan Hanya Milik Mutlak Allah SWT

Kini umat Islam telah memasuki pertengahan 10 Malam terakhir. Mungkin Malam Qadr itu telah datang ataupun belum lagi. Semestinya umat Islam perlu memburunya dengan memperbanyakkan amalan yang dapat mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Antara peristiwa penting yang berlaku di bulan Ramadhan yang patut di ambil pengiktibaran ialah peristiwa PEPERANGAN BADAR AL-KUBRA.

Peperangan ini merupakan peperangan bersemuka pertama selepas negara Islam Madinah terbentuk . Peperangan ini berlaku hasil dari fitnah yang dilemparkan oleh Abu Sufyan terhadap umat Islam di Madinah sehingga menimbulkan kemarahan pemimpin Quraisy.

Peperangan ini juga disebut sebagai peperangan pertembungan aqidah antara Muslimin dan Musyrikin, Hak dan Batil. Sebab itu Badar Al-Qubra di sebut sebagai Hari Furqan (pembeza antara kebenaran dan kebatilan).

Di awal peperangan memperlihatkan kekuatan muslimin yang cukup terhad, dengan kewangan yang sekadarnya, senjata yang tidak mengcukupi serta bilangan yang sedikit.

Sementara di pihak musyrikin mempunyai kekuatan yang cukup kuat, peruntukan pertahanan yang besar, senjata yang canggih lagi terkini, bilangan yang ramai.

Pada hari tersebut, Selain daripada merancang strategi yang baik dan mantap, Rasulullah SAW mendirikan khemah untuk baginda bermunajat kepada Allah SWT bagi mengharapkan kemenangan.

Hasilnya Allah SWT telah menurunkan ayat yang menyatakan perkenan untuk membantu orang muslimin dengan menghantar bala tentera malaikat bagi menghancurkan musuh.

Di samping itu, Allah SWT memberi peringatan agar hasil pertolongan ini hendaklah dibalas dengan ketaqwaan kepada Allah dan Syukur atas segala nikmat kemenangan ini.

Kesimpulan yang dapat di ambil daripada Peperangan ini ialah keyakinan terhadap kemenangan hanya milik Allah SWT. Walaupun Tentera Muslimin di Badar mempunyai bilangan terhad tetapi tetap diberi kemenangan oleh Allah SWT.

Situasi ini berbeza dengan peperangan Hunain. Ketika itu jumlah tentera Muslimin setanding dengan musuh sehingga menimbulkan sedikit kesombongan antara mereka. Hasilnya Tentera Muslimin hampir-hampir dikalahkan oleh musuh pada peringkat awalnya. Ini merupakan satu peringatan bahawa KEMENANGAN HANYA MILIK ALLAH.

Alhamdulillah, selepas PRU12, PR memperolehi kemenangan yang begitu besar dan diluar jangkaan. Walaupun PR ketika itu berada dalam keadaan yang tidak berapa kuat, persiapan yang terhad. Tetapi di saat akhir, Allah mengilhamkan kepada bangsa bukan Islam agar menyokong PR khususnya PAS sehingga berjaya memenangi PRU12 dengan menguasai lima negeri.

Antara kewajipan umat Islam selepas kemenangan ialah bertaqwa. Dalam erti kata lain ialah melaksanakan dasar-dasar yang disebutkan dalam Al-Quran dan pengamalan Nabi SAW. Ini sebagai tanda kesyukuran atas kemenangan ini.

Kalau umat Islam kini leka dengan kemenangan sehingga meninggalkan ajaran Islam dalam perlaksanaan sistem pemerintahan NEGERI. Tidak mustahil kemenangan ini akan ditarik balik. Walaupun kita merancang strategi dan sistem yang baik sekalipun.

Jangan kerana mencari UNDI manusia sehingga keredhaan ALLAH diketepikan. Ini merupakan perkara yang sentiasa perlu dipost motermkan dari semasa ke semasa.

Jadikan Peperangan Badar sebagai petunjuk dalam pergerakan gerakan Islam. Nabi merancang strategi tapi dalam masa yang sama tidak melupakan kuasa dan kemenangan hanya datang dari Allah SWT.

Bersegeralah untuk melaksanakan Islam walaupun kita berkemungkinan kehilangan undi daripada mereka-mereka yang sentiasa dengki terhadap agama ini daripada ditinggikan.

InsyaAllah, hasil dari kemenangan ini akan membentuk kemenangan yang lebih besar dengan syarat keredhaan Allah hendaklah segala-segalanya dalam setiap tindakan.

www.attakiri.blogspot.com... Bekerja Untuk Islam ...

No comments: