Thursday, July 2, 2009

Apa Pun Berlaku, Agenda Rakyat mesti diutamakan

Penulis terkejut ketika membaca utusan online pagi tadi yang menyebut bahawa DAP keluar PAKATAN. Oleh kerana kurang percaya dengan apa yang dilaporkan, penulis search maklumat daripada sumber yang lain yang lebih dipercayai. Kebetulan ketika itu, Siasahdaily telah menyiarkan kenyataan MB Kedah YAB Dato’ Seri Azizan Abdul Razak mengenai punca dan kenapa ia berlaku.

Dalam hal ini, penulis cukup pelik dengan harakahdaily yang masih tidak keluarkan apa-apa berita berkenaan dengan hal ini. walhal sepatutnya harakahdaily tempat yang pertama akan dirujuk apabila berlaku isu berkaitan dengan PAKATAN RAKYAT. Kalau tidak, rakyat akan tercari-cari dan mungkin akan termakan dakyah media arus perdana.

Alasan YAB Menteri Besar cukup jelas dan memuaskan. Penulis pun akan menentang kalau pusat penyembelihan itu berlaku di tempat penulis.

Tindakan tersebut dilakukan selepas mendengar rungutan rakyat yang tidak berpuas hati apabila sisa-sisa babi itu dibuang dalam tong sampah dan juga sungai berdekatan. Lebih-lebih lagi apabila tersebar virus Influenza H1N1.

Pusat Penyembelihan tersebut bukan hanya dihanya dirobohkan dengan begitu sahaja. Tetapi pihak kerajaan telah bersetuju untuk meluluskan tapak penyembelihan yang lain yang semestinya tidak menggangu penduduk.

Sebelum ini, Kerajaan Selangor telah memindahkan segala pusat pemeliharaan babi secara berpusat bagi mengelakkan berlakunya pelbagai pencemaran.

Sudah sedia maklum bahawa babi merupakan binatang yang diharamkan oleh Allah SWT. Setiap pengharaman dalam Islam semestinya mempunyai sebab-sebab yang boleh memudaratkan manusia.contohnya pengharaman riba yang jelas menindas manusia dan juga penyebab kepada berlakunya kemelesetan ekonomi dunia.

DAP pernah mempersoalkan isu 50% kouta pembeli rumah untuk bumiputera sebelum ini. Isu ini telah di jawab oleh pihak kerajaan dengan alasan tanah tersebut merupakan tanah milik bumiputera 100%. Cuma kerajaan negeri memberi 50% peluang kepada bukan bumiputera untuk memiliki rumah tersebut.

Sekarang pula, timbul isu perobohan pusat penyembelihan. Penulis berharap perkara ini dapat diselesaikan dengan cara yang baik.

Apa-apa pun berlaku aduan dan agenda rakyat perlu diutamakan. Mungkin DAP membuat ugutan sebegitu demi untuk meraih undi bukan Islam. Kerajaan Negeri bertindak sebegitu selepas mendengar sungutan dan bantahan rakyat. Ini juga berkaitan dengan undi dan sokongan masyarakat kepada PAKATAN RAKYAT juga.

Apa yang penulis bimbang daripada isu ini ialah timbulnya sedikit ketegangan perkauman. Berkemungkinan UMNO/BN akan menggunakan isu ini untuk mengapi-apikan lagi bahang panas perkauman.

Harap DAP Kedah boleh bertindak secara rasional dengan apa yang berlaku. Sepatutnya sebagai rakan dalam PAKATAN RAKYAT, segala tindakan mesti dibuat selepas mendengar penjelasan. Bukannya berpolitik secara murahan.

Peristiwa DAP keluar dari Barisan Alternatif dahulu harap tidak berulang kembali.mungkin dulu DAP memberi alasan bahawa ianya berkaitan dengan dasar parti mereka. Tapi kini, takkan isu babi sahaja DAP nak keluar PAKATAN. Kan pelik tu.

www.attakiri.blogspot.com... Bekerja Untuk Islam ...

2 comments:

shuhada said...

syukran ustaz. baru anak jelas skit kno keputusan itu dibuat... :)

mazlan said...

Ketua Pemuda Gerakan ketinggalan zaman, kata MB Kedah
ALOR SETAR, Jun 25 — Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Razak menyifatkan Ketua Pemuda Gerakan Kedah, Tan Keng Liang ketinggalan zaman apabila terus mengajak orang menyertai BN.
"Semua sekarang nak tinggalkan Umno dan BN untuk menyertai PAS dan Pakatan Rakyat. Tiba-tiba dia pula ajak masuk BN, pelik sungguh," kata Azizan kepada media dalam satu majlis di Gurun hari ini.
Azizan mengulas gesaan Tan yang meminta DAP dan PKR menyertai BN bagi membentuk kerajaan baru di Kedah dengan meninggalkan PAS.
Ini kerana, kata Tan, kerajaan Kedah dibawah pimpinan PAS sekarang meminggirkan orang bukan Melayu di Kedah.
Menurut Azizan, Tan ketinggalan dalam banyak hal termasuk isu kouta 50 peratus untuk orang Melayu apabila tanah rezab Melayu diambil untuk projek perumahan di bandar Alor Setar.
Tan juga, kata Azizan, ketinggalan dalam isu pusat penyembelihan babi di Mergong.
Sebelum ini, Azizan berkata, yang tidak adil adalah kerajaan BN sebelum ini yang telah meluluskan tanah rezab Melayu untuk projek perumahan tetapi menetapkan hanya 20 peratus sahaja kouta untuk orang Melayu.
"Ini tanah rezab Melayu, bukan tanah pegangan bebas. Untuk tanah pegangan bebas, mana ada syarat itu," katanya.
Dalam isu pusat penyembelihan babi di Mergong pula, pusat yang terletak di Pasar Mergong ini, walaupun telah bergerak selama lebih 30 tahun, namun ia tidak pernah mempunyai lesen yang sah dari pihak berkuasa tempatan.
Aktivitinya pula mendapat bantahan orang Melayu yang turut ke pasar ini kerana bahan-bahan buangannya dibuang dalam tong sampah yang sama dengan penggunaan lain dan sebahagiannya dialirkan ke sungai berdekatan.
Ekoran bantahan itu, Majlis Bandaraya Alor Setar telah mengarahkan pusat penyembelihan ini dipindahkan ke tempat lain.
Ekoran itu, persatuan peniaga babi ini telah membuat rayuan kepada Menteri Besar Kedah untuk memberikan tempoh kepada mereka sebulan untuk mendapatkan tempat baru.
"Menteri Besar telah menulis surat kepada Datuk Bandar Alor Setar agar rayuan mereka ini diterima. Jika selepas sebulan mereka tidak dapat kawasan baru, itu masalah mereka kerana mereka yang meminta tempoh sebulan," kata Setiausaha Akhbar MB Kedah, Helmi Khalid yang dihubungi hari ini.
Menurut Helmi, satu kawasan baru telah dikenalpasti untuk dijadikan tempat penyembelihan babi ini iaitu di satu kawasan dalam Kampung Cina Pendang.
"Pejabat MB telah bersetuju dengan tapak baru ini jika mendapat kelulusan khasnya dari Jabatan Veterinar. Surat juga telah dihantar kepada Yang Dipertua Majlis Daerah Pendang agar permohonan ini diluluskan jika mendapat sokongan dari jabatan-jabatan berkaitan," beritahu Helmi.
Sementara itu, hubungan antara parti-parti dalam Pakatan Rakyat di Kedah sangat baik, kata anggota Parlimen Jerai, Mohd Firdaus Jaafar.
"Oleh itu, saya yakin pancingan Tan itu tidak akan dimakan oleh sahabat-sahabat saya dalam PKR atau DAP. Orang sekarang nak tinggal BN dan nak masuk Pakatan," kata beliau.
Tentang isu-isu yang dibangkitkan, Firdaus yakin ia akan adapat diselesaikan dengan baik Oleh MB Kedah.
"Sabarlah, isu babi ini sensitif dan tidak siapa mahu babi diternak atau disembelih di sebelah rumah mereka sekarang dengan wabak selsema babi ini. Jadi kena bersabarlah supaya kawasan yang dijadikan kawasan ternak dan sembelih itu nanti benar-benar sesuai," katanya.